Černá a bílá - kokosovo-kakaový dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
0,5 hrnků máslo
0,5 hrnků cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
hořká čokoláda
1 špetka citronová kůra
strouhaný kokos
1 hrnek polohrubá mouka
250 ml smetana ke šlehání
1,5 lžička jedlá soda
0,5 hrnků holandské kakao

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto smícháme polohrubou mouku s kakaem, sodou a solí a promícháme. Můžeme přidat i kousky čokolády - nejlepší je hořká. V jiné míse rozmixujeme cukr s máslem. Můžeme použít půl másla a půl oleje - neviděla jsem v tom rozdíl

  2. Do hladké pěny poté postupně přidáme vejce, vanilkový cukr a případně nastrouhanou citronovou kůru. Pomalu zamícháme sypkou směs do tekuté a těsto dáme na plech. Použila jsem kulatou dortovou formu cca o průměru 20 cm

  3. Formu s těstem dáme péct na 35 - 40 minut do trouby předem rozehřáté na cca 180 - 200 °C. Nejlépe dort po cca půl hodině zkontrolujeme špejlí a podle toho protáhneme nebo zkrátíme dobu dalšího pečení. Upečený dort necháme vychladnout

  4. Na ozdobu jsem použila klasickou šlehačku se ztužovačem a se zamíchaným kokosem, ale lze určitě použít i jakýkoli krém, který máte rádi. Nakonec dort posypeme strouhaným kokosem

  5. Černá a bílá - kokosovo-kakaový dort je dobrý a lehký a spíše než sladký je hořký, a to díky kakau a hořké čokoládě. Pokud použijeme šlehačku na ozdobu, uchováváme dort v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!