Chléb z pivního těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička cukr
1 lžíce sůl
1 lžička ocet
1 lžíce kmín
1 lžička bylinky
330 ml světlé pivo
0.5 balíčku sušené droždí
20 dkg žitná chlebová mouka
40 dkg pšeničná chlebová mouka
podle potřeby
voda na potření
podle chuti
1 lžíce semínka (sezam, len, slunečnice)
1 lžička koření (černucha, koriandr)

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme ze všech ingrediencí těsto na chleba. Já ho nejraději míchám v pekárně (oddře to technika), ale rozhodně peču v troubě jako krásný kulatý bochník. Necháme kynout v zadělávačce v teple cca 1 hodinu. Do těsta zapracujeme také nejrůznější koření, bylinky či semínka.

  2. Těsto dáme na vál, hezky vypracujeme bochník a dáme jej na plech na pergamen na dokynutí. Teď je ta pravá chvíle, chceme li bochník zdobit zářezy či stříháním, úpravu provést. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut dokynout pod utěrkou.

  3. Mezitím roztopíme troubu na cca 200 °C. Po vykynutí bochník bohatě potřeme vlažnou vodou a dáme do trouby na 20 minut. Po této době povytáhneme, znovu potřeme vlažnou vodou, stáhneme teplotu na cca 180 °C a dopečeme ještě 30 - 40 minut do barvy kloboučku hezky vyvinutého pravého hříbku.

  4. Po vytažení z trouby chléb z pivního těsta hned nekrájíme, ale necháme minimálně hodinu vychladnout tak, že bochník umístíme na vařečky, aby se zespodu nezapařil.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!