Chléb z pivního těsta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžička cukr 1 lžíce sůl 1 lžička ocet 1 lžíce kmín 1 lžička bylinky 330 ml světlé pivo 0.5 balíčku sušené droždí 20 dkg žitná chlebová mouka 40 dkg pšeničná chlebová mouka podle potřeby voda na potření podle chuti 1 lžíce semínka (sezam, len, slunečnice) 1 lžička koření (černucha, koriandr)
Postup Chléb z pivního těsta recept
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme ze všech ingrediencí těsto na chleba. Já ho nejraději míchám v pekárně (oddře to technika), ale rozhodně peču v troubě jako krásný kulatý bochník. Necháme kynout v zadělávačce v teple cca 1 hodinu. Do těsta zapracujeme také nejrůznější koření, bylinky či semínka.
Těsto dáme na vál, hezky vypracujeme bochník a dáme jej na plech na pergamen na dokynutí. Teď je ta pravá chvíle, chceme li bochník zdobit zářezy či stříháním, úpravu provést. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut dokynout pod utěrkou.
Mezitím roztopíme troubu na cca 200 °C. Po vykynutí bochník bohatě potřeme vlažnou vodou a dáme do trouby na 20 minut. Po této době povytáhneme, znovu potřeme vlažnou vodou, stáhneme teplotu na cca 180 °C a dopečeme ještě 30 - 40 minut do barvy kloboučku hezky vyvinutého pravého hříbku.
Po vytažení z trouby chléb z pivního těsta hned nekrájíme, ale necháme minimálně hodinu vychladnout tak, že bochník umístíme na vařečky, aby se zespodu nezapařil.