Chřest s holandskou omáčkou a Jamon Serano recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 0,25 g máslo 300 g strouhanka 100 g cukr krupice bobkový list nové koření 0,1 dl bílé víno bílý pepř celý černý pepř 500 g bílý chřest 1 kg zelený chřest 0,2 kg citrony pasterované žloutky
Postup Chřest s holandskou omáčkou a Jamon Serano
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme chřesty ke spaření a to tak, že odřízneme zdřevnatělé, tvrdé konce a tak do poloviny je oloupeme. Zelený chřest spaříme ve vroucí osolené vodě, do které přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Bílý chřest spaříme ve vodě s máslem a trochou cukru. Chřesty zchladíme v ledové vodě
V kastrůlku rozpustíme na mírném ohni máslo, přivedeme do varu a necháme převářet a sbíráme vzniklou pěnu, dokud se nám neodpaří všechna voda. Přepuštěné máslo přecedíme přes jemný cedník
Do kastrůlku vymačkáme šťávu z poloviny citronu, přidáme bílé víno, pasterované žloutky, sůl a čerstvě mletý bílý pepř. Směs šleháme za neustálého míchání na vodní lázni do zhoustnutí. Do vyšlehané pěny pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, případně dochutíme citronovou šťávou, solí nebo pepřem
Na talíř servírujeme například tak, jako na fotografii. Zelený chřest přeložíme bílým chřestem, ozdobíme a přelijeme omáčkou.