Chřest s holandskou omáčkou a Jamon Serano recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
0,25 g máslo
300 g strouhanka
100 g cukr krupice
bobkový list
nové koření
0,1 dl bílé víno
bílý pepř
celý černý pepř
500 g bílý chřest
1 kg zelený chřest
0,2 kg citrony
pasterované žloutky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme chřesty ke spaření a to tak, že odřízneme zdřevnatělé, tvrdé konce a tak do poloviny je oloupeme. Zelený chřest spaříme ve vroucí osolené vodě, do které přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Bílý chřest spaříme ve vodě s máslem a trochou cukru. Chřesty zchladíme v ledové vodě

  2. V kastrůlku rozpustíme na mírném ohni máslo, přivedeme do varu a necháme převářet a sbíráme vzniklou pěnu, dokud se nám neodpaří všechna voda. Přepuštěné máslo přecedíme přes jemný cedník

  3. Do kastrůlku vymačkáme šťávu z poloviny citronu, přidáme bílé víno, pasterované žloutky, sůl a čerstvě mletý bílý pepř. Směs šleháme za neustálého míchání na vodní lázni do zhoustnutí. Do vyšlehané pěny pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, případně dochutíme citronovou šťávou, solí nebo pepřem

  4. Na talíř servírujeme například tak, jako na fotografii. Zelený chřest přeložíme bílým chřestem, ozdobíme a přelijeme omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!