Čočka s uzeným masem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl vývar 6 ks vejce 30 g cibule tymián 50 g sádlo 50 g pórek 1 ks mrkev 500 g čočka 1 ks bobkový list citrónová šťáva 40 g hladká mouka 1/4 ks menší celer 1 ks petrlžel 600 g uzená rolovaná plec
Postup Čočka s uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Mrkev, celer, petržel, česnek a pórek očistíme a oloupeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Čočku vypereme, necháme 2 až 4 hodiny nabobtnat. Osolíme, přidáme bobkový list a tymián. V téže vodě uvaříme do měkka. Měkkou čočku scedíme
Uzené maso omyjeme a uvaříme s mrkví, petrželí, celerem, pórkem a česnekem, v neosolené vodě doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme na tenké plátky
Připravíme si jíšku. Na sádle necháme zpěnit cibulku, kterou zasypeme hladkou moukou. Orestujeme a vše podlijeme vývarem z uzeného masa. Necháme krátce povařit a vmícháme okapanou uvařenou čočku. Podle chuti osolíme a okyselíme citronovou šťávou nebo octem
Na sádle opečeme plátky uzeného masa a na lívanečníku připravíme sázená vejce - "volská oka"
Na nahřáté talíře přendáme porce čočky, plátek uzeného masa a sázené vejce. Zdobíme kyselou okurkou a zelenou petrželkou.