Čočka v aspiku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 ks cibule 1 ks mrkev 250 g čočka 3-4 ks kyselá okurka 20 dkg uzené maso 2 balíčky plátková želatina podle potřeby vejce podle chuti majoránka polévkové koření
Postup Čočka v aspiku recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na jemno, uzené maso na kostky, mrkev na kostičky, česnek utřeme a okurky nastrouháme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na půlky.
Do tři čtvrtě litru studené vody nasypeme čočku a dáme vařit. Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, uzené maso a nastrouhané okurky. Ochutíme polévkovým kořením a majoránkou a necháme 30 minut vařit. Ke konci vaření do hrnce přilijeme lák z okurek na dochucení a česnek.
Dále si připravíme želatinu. Plátky želatiny namočíme do velmi studené vody asi na 10 minut. Potom z želatiny vykroutíme přebytečnou vodu a dáme do misky a zalijeme trochou horké vody a rychle rozmícháme na kaši.
Do připravené želatiny pomalu přidáme uvařenou čočku, promícháme a vrstvíme do připravené bábovkové formy. Uprostřed poklademe půlky natvrdo uvařených vajec a navrstvíme až nahoru. Nakonec necháme minimálně dvě hodiny tuhnout v lednici.
Čočku v aspiku můžeme podávat s pečivem podle chuti.