Čokoládový dort s domácí pařížskou šlehačkou recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

8 ks vejce
50 g máslo
40 g kakao
200 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
160 g hladká mouka
120 g hořká čokoláda
350 cl smetana ke šlehání
1 balíček skořicový cukr
čokoládové hoblinky
100 g mléčná čokoláda
6 ks drcený hřebíček
40 g jemně mleté vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Nožem naškrábeme z části hořké a mléčné čokolády hoblinky na zdobení a uložíme je do ledničky. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu ke šlehání, přidáme zbylou čokoládu nalámanou na kousky, důkladně mícháme, až se čokoláda rozpustí. Krém necháme chladit cca 3 hodiny. Po vychladnutí vyšleháme do pevného krému. Dejte pozor, ať vám krém neztuhne na konzistenci másla!

  2. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého následně opatrně vmícháme krupicový cukr. Žloutky vyšleháme s vanilkovým a skořicovým cukrem do pěny. Hladkou mouku smícháme s kakaem, mletými vlašskými ořechy a hřebíčkem, který nadrtíme čepelí nože. Žloutkovou pěnu opatrně promícháme se sněhem z bílků, zlehka promícháme moučnou směs a na závěr rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do dvou stejně velkých kulatých forem (dortových) vymazaných tukem a vysypaných hrubou moukou. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 40 minut

  3. Upečené korpusy necháme vychladnout a pak je oba vyjmeme z forem. Jeden korpus potřeme polovinou krému, posadíme na něj druhý korpus a ozdobíme ho zbylým krémem. Nakonec dort posypeme čokoládovými hoblinkami

  4. Čokoládový dort s domácí pařížskou šlehačkou necháme zatuhnout, nakrájíme na trojúhelníčky a podáváme. Hodí se i pro nejrůznější slavnostní příležitosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!