Čokoládový dort s domácí pařížskou šlehačkou recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 8 ks vejce 50 g máslo 40 g kakao 200 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 160 g hladká mouka 120 g hořká čokoláda 350 cl smetana ke šlehání 1 balíček skořicový cukr čokoládové hoblinky 100 g mléčná čokoláda 6 ks drcený hřebíček 40 g jemně mleté vlašské ořechy
Postup Čokoládový dort s domácí pařížskou šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme náplň. Nožem naškrábeme z části hořké a mléčné čokolády hoblinky na zdobení a uložíme je do ledničky. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu ke šlehání, přidáme zbylou čokoládu nalámanou na kousky, důkladně mícháme, až se čokoláda rozpustí. Krém necháme chladit cca 3 hodiny. Po vychladnutí vyšleháme do pevného krému. Dejte pozor, ať vám krém neztuhne na konzistenci másla!
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého následně opatrně vmícháme krupicový cukr. Žloutky vyšleháme s vanilkovým a skořicovým cukrem do pěny. Hladkou mouku smícháme s kakaem, mletými vlašskými ořechy a hřebíčkem, který nadrtíme čepelí nože. Žloutkovou pěnu opatrně promícháme se sněhem z bílků, zlehka promícháme moučnou směs a na závěr rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do dvou stejně velkých kulatých forem (dortových) vymazaných tukem a vysypaných hrubou moukou. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 40 minut
Upečené korpusy necháme vychladnout a pak je oba vyjmeme z forem. Jeden korpus potřeme polovinou krému, posadíme na něj druhý korpus a ozdobíme ho zbylým krémem. Nakonec dort posypeme čokoládovými hoblinkami
Čokoládový dort s domácí pařížskou šlehačkou necháme zatuhnout, nakrájíme na trojúhelníčky a podáváme. Hodí se i pro nejrůznější slavnostní příležitosti.