Čokoládový dort z červené řepy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4 ks vejce 1 lžíce kakao 1 balíček prášek do pečiva 0 lžiček zázvor 2 lžíce med 100 g čokoláda na vaření 250 g červená řepa 120 g mleté mandle 150 g třtinový cukr 200 g kvalitní hořká čokoláda podle potřeby máslo na vymazání mouka na vysypání
Postup Čokoládový dort z červené řepy recept
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Ve větší míse smícháme všechny suché ingredience. Řepu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, a to nejlépe přímo do mísy k ostatním surovinám, protože šťáva z řepy hodně barví. Přidáme žloutky ze čtyř vajec. Bílky necháme zvlášť.
Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu nalámanou na kousky (minimálně 70 % kakaa) společně s čokoládou na vaření. Rozpuštěnou čokoládu necháme lehce zchladnout a vlijeme do směsi z řepou. Přidáme 2 lžíce tekutého medu a vše důkladně promícháme. Těsto které vznikne je mírně lepkavé - není tekuté. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu vmícháme do těsta.
Těsto na čokoládový dort z červené řepy vlijeme do dortové formy a pečeme při 200 °C 50 minut. Během pečení může vršek dortu mírně popraskat, ale to ničemu nevadí.
Čokoládový dort z červené řepy po vyndání z trouby necháme několik minut zchladnout. Pak nožem opatrně rozřízneme. Doporučuji ještě teplý dort ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny a ihned podávat.