Čokoládový dort z červené řepy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4 ks vejce
1 lžíce kakao
1 balíček prášek do pečiva
0 lžiček zázvor
2 lžíce med
100 g čokoláda na vaření
250 g červená řepa
120 g mleté mandle
150 g třtinový cukr
200 g kvalitní hořká čokoláda
podle potřeby
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

  2. Ve větší míse smícháme všechny suché ingredience. Řepu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, a to nejlépe přímo do mísy k ostatním surovinám, protože šťáva z řepy hodně barví. Přidáme žloutky ze čtyř vajec. Bílky necháme zvlášť.

  3. Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu nalámanou na kousky (minimálně 70 % kakaa) společně s čokoládou na vaření. Rozpuštěnou čokoládu necháme lehce zchladnout a vlijeme do směsi z řepou. Přidáme 2 lžíce tekutého medu a vše důkladně promícháme. Těsto které vznikne je mírně lepkavé - není tekuté. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu vmícháme do těsta.

  4. Těsto na čokoládový dort z červené řepy vlijeme do dortové formy a pečeme při 200 °C 50 minut. Během pečení může vršek dortu mírně popraskat, ale to ničemu nevadí.

  5. Čokoládový dort z červené řepy po vyndání z trouby necháme několik minut zchladnout. Pak nožem opatrně rozřízneme. Doporučuji ještě teplý dort ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny a ihned podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!