Čokoládový ježeček recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 70 g mandle 100 g čokoládová poleva 2 ks lentilka 1 ks lískový oříšek celý krém 1 špetka sůl 150 g máslo 3 lžíce kakao 3 ks žloutek 3 lžíce cukr moučka těsto 1 špetka sůl 3 ks vejce 3 lžíce rum 200 g mouka polohrubá 175 g cukr písek 1 balíček vanilkový cukr
Postup Čokoládový ježeček recept
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pokud nemáme formu ježka, použijeme klasickou dortovou formu a těsto pak nožem ořežeme a vytvarujeme.
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme asi 100 gramů cukru. Vedle si utřeme žloutky se zbytkem cukru, rumem, solí a vanilkovým cukrem do pěny. Střídavě přidáváme sníh a prosátou mouku. Těsto lehce vymícháme a nalijeme do připravené formy. Pečeme 45 minut. Vychladlé nakrájíme na vodorovné pláty.
Během pečení si připravíme krém. Máslo utřeme se žloutky, cukrem, kakaem a špetkou soli. Potřeme jím piškotové pláty a sestavíme ježečka.
Do ježka napícháme rozpůlené mandle a polijeme jej čokoládovou polevou, kterou jsme si rozehřáli ve vodní lázni. Lískový oříšek vmáčkneme místo tlamičky a z lentilek uděláme oči.