Cuketové noky se sýrovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
400 ml vývar
1 ks vejce
1 lžíce máslo
1 lžíce solamyl
300 g brambory
300 g cuketa
200 g gouda
50 g hladká mouka
1 lžíce hladká mouka
250 g polohrubá mouka
mletý černý pepř
1 hrst čerstvá pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme zcela vychladnout. Cuketu oloupeme, zbavíme středu se semínky a na jemno nastrouháme do síta. Cuketu osolíme a necháme asi 30 minut "vypotit" a následně ji mačkáním zbavíme přebytečné tekutiny

  2. Vychladlé brambory prolisujeme do mísy, přidáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu a spolu s polohrubou a hladkou moukou, solamylem a vejcem vypracujeme těsto. Těsto zpracováváme co nejrychleji, neboť při delší manipulaci má tendenci řídnout

  3. Na silně moukou posypané desce z těsta připravíme 4 válečky o průměru asi 1,5 - 2 cm silné, které nakrájíme na menší kousky - noky, které ihned vkládáme do vroucí osolené vody. Poté co noky vyplavou na hladinu, necháme je zvolna 1 - 2 minuty povařit a ihned je slijeme

  4. Připravíme si omáčku. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a zvolna vaříme 15 až 20 minut. Pak vmícháme nastrouhaný sýr a jakmile se zcela rozpustí, odstavíme omáčku z tepla. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a pažitkou

  5. Cuketové noky rozdělíme na talíře, přelijeme sýrovou omáčkou a podáváme. Na dozdobení použijeme nasekanou pažitku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!