Cuketový pikant recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 palička česnek
5 ks cibule
1 l kečup
2 lžíce vegeta
1 lžička mletý pepř
1 lžička čerstvý zázvor
5-6 lžic sójová omáčka
2 lžíce worcestrová omáčka
1 lžička mletá sladká paprika
2 kg velká cuketa
1 lžička mletá pálivá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Cukety bez jader nastrouháme na hrubém struhadle a necháme 20 minut dusit. Přidáme všechny cibule, které jsme nakrájeli na drobné kostičky, vmícháme i celou paličku česneku. Stroužky samozřejmě oloupeme a nakrájíme na kousky. Vmícháme mletou papriku, lžičku nastrouhaného zázvoru, sůl, pepř, vegetu, sójovou omáčku a worcestr. Nakonec přilijeme litr kečupu, podle chuti použijeme jemný či ostrý. Cuketový pikant vaříme tak, aby směs zhoustla.

  2. Cuketovým pikantem naplníme skleničku a zavařujeme jej 20 minut při 60 - 80 °C. Když víčka dobře chytnou, vydrží cuketová zavařenina dlouho, a to i načatá v lednici.

  3. Cuketový pikant používáme na topinky, k nakládání masa, jako přísadu do omáček a při grilování.

  4. Pokud chceme směs pikantnější, místo nastrouhaného zázvoru přidáme na kostičky nakrájený zázvorový kořen.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!