Dobrá klasická vánočka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
7 g sůl
160 g máslo
3 ks žloutek
300 ml mléko
40 g rozinky
20 g mandle
160 g cukr krupice
20 g ořechy
450 g hladká mouka
1 ks citronová kůra
220 g polohrubá mouka
1 ks droždí (42g)
Postup Dobrá klasická vánočka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Přisypeme oba druhy mouky, přidáme sůl, žloutky, citronovou kůru, rozinky a nakonec rozpuštěné máslo
Těsto zaděláváme 15 - 20 minut. Necháme 30 minut v pokojové teplotě a dáme na noc do lednice
Z těsta uděláme 12 dílků, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny (na dvě vánočky). Vánočky zaplétáme z 6 pramenů. Necháme kynout. Když je vánočka vykynutá, potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí
Vánočku pečeme 35 - 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C
Klasickou vánočku krájíme na plátky a podáváme podle chuti.