Dobrý hruškový koláč s čokoládou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 sklenice hruškový kompot
těsto
1 špetka sůl
4 ks vejce
60 g máslo
200 g čokoláda
80 g cukr moučka
70 g polohrubá mouka
5 lžic hrušková kompotová šťáva
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s práškem do pečiva si prosejeme. Hrušky necháme odkapat a nakrájíme je na větší kousky. Žlouky vyšleháme do pěny s cukrem moučka. Čokoládu rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni s máslem. Bílky se špetkou soli vyšleháme v pevný sníh. Pěnové žloutky prošleháme s prosetou moukou s práškem do pečiva, rozpuštěnou kvalitní čokoládou, šťávou z kompotu a nakonec do těsta jemně přimícháme sníh našlehaný z bílků. Hrušky obalíme ve vanilkovém cukru.

  2. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem. Pokud nepoužijeme pečící papír, formu můžeme vymazat máslem a vysypat moukou. Do formy uhladíme čokoládové těsto a vrch těsta ozdobíme hruškami.

  3. Hruškový koláč pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě při 180 °C, poté teplotu snížíme a pečeme dalších 15 - 20 minut. Hruškový koláč s čokoládou necháme vychladnout.

  4. Dobrý hruškový koláč s čokoládou poprášíme cukrem moučka, nakrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!