Domácí barbecue omáčka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 1 ks cibule 1 lžíce brusinková zavařenina 1 ks bobkový list 1 lžíce jablečný ocet 500 g rajčatové pyré 2 lžičky worchesterová omáčka 60 g třtinový cukr podle chuti 1 špetka sůl 1 špetka mletý černý pepř podle potřeby 3 lžičky olivový olej
Postup Domácí barbecue omáčka recept
Postup přípravy receptu
-
Když už se člověk piplá s masem a frity, udělá si jahodový shake, tak vyrobit si k tomu dobré namáčedlo, tedy dip, už není takové martirium. Tentokrát to bude oblíbená barbecue, tedy BBQ.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpálenou pánev dáme olivový olej a nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme i česnek a obojí osmažíme dozlatova. Pozor, ať nepřepálíme - raději méně, než z toho vytvořit černou kremaci. Tmavé je dobré, ale černé je hořké. Snížíme plamen, přidáme třtinový cukr a lehce promícháváme, až se cukr začne měnit na karamel.
To je ten správný okamžik na deglazování barbecue omáčky. Lehce zvýšíme teplotu a za stálého míchání přidáme ocet, který necháme vypařit minimálně na polovinu původního obsahu. V té chvíli přidáme worchesterovou omáčku a rajčatové sugo (povařené rajčatové pyré s trochou česneku). Použijeme ideálně balené rajčatové pyré, nebo konzervovaná loupaná rajčata. Pokud by se vám zdálo, že barva pyré není dost tmavě červená, bylo tedy děláno z málo dozrálých rajčat, přidáme rajský protlak. Pokud je omáčka už teď příliš hustá, přidáme deci horké vody.
Omáčku necháme na mírném plameni probublávat, vmícháme brusinkovou zavařeninu nebo sladší rybízovou, osolíme a trochu opepříme, přidáme bobkový list a stále kontrolujeme, aby se omáčka nezačala připalovat. Pozor, při redukování omáčka ráda prská a zašvihá půlku kuchyně.
Správný čas pro odstavení nastává ve chvíli, kdy konzistence připomíná horký právě uvařený pudink. V této chvíli musí pánev z plamene pryč a pokud má několikavrstvé dno, pak je lepší dát ji na chladnější místo. Důkladně rozmixujeme, necháme dovychladnout, přetáhneme potravinářskou fólií a do druhého dne necháme v chladu. Taktéž se dá barbecue omáčka případně natankovat do lahví a zavařit. Druhý den je omáčka skvělá, ale není problém ji konzumovat hned po vychladnutí.
Domácí barbecue omáčka se jednoznačně hodí ke grilovanému masu a zelenině, skvělá je i jako dip pro frity a hranolky všeho druhu.