Kuřecí prsa plněná glazovanou mrkví ve slaninovém kabátku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 30 g máslo 150 ml voda 0,5 ks citron 2 ks mrkev 1 lžíce cukr krystal 2 lžíce slunečnicový olej 2 ks kuřecí prsa 100 g anglická slanina 2 lžíce petrželová nať
Postup Kuřecí prsa plněná glazovanou mrkví ve slaninovém kabátku
Postup přípravy receptu
-
Bio kuře naporcujeme, prsa vykostíme, zbavíme kůže a rozřežeme na plátky, které osolíme a uložíme do pekáčku. Klidně můžeme použít koupené kuřecí prsa z obchodu. Vymačkáme šťávu z citronu. Petrželovou nať omyjeme a posekáme nadrobno. Mrkev omyjeme, pokrájíme na délku kuřecích prsou, větší část překrojíme ještě po délce na polovinu
Máslo pokrájíme na asi 10 g plátky. V pekáčku necháme zkaramelizovat cukr krystal, rozpustíme máslo, přidáme připravenou mrkev a za stálého otáčení necháme zkaramelizovat (asi 3 - 5 minut). Přilijeme horkou vodu a citronovou šťávu a přidáme špetku soli. Přikryté dusíme na středním plameni cca 10 minut
Potom mrkev ještě stále mícháme do úplného odpaření tekutiny a přidáme znovu trochu másla a dokončíme glazování mrkve, což trvá asi 2 - 3 minuty. Necháme úplně vychladnout. Mrkev má zůstat al dente, nesmí být rozvařená
Česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Na kuřecí prsa nasypeme pokrájenou petrželovou nať. Rozložíme na ně vychladlou glazovanou mrkev. Připravená kuřecí prsa na pevno svineme okolo mrkve a hustě obalíme tenkými plátky anglické slaniny
Do pekáčku dáme plátky česneku pod kuřecí prsa, přilijeme olej a trochu vody. Přikryté alobalem pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, potom ještě dopékáme do červena po odstranění alobalu dalších10 minut za přelévání výpekem
Kuřecí prsa plněná glazovanou mrkví ve slaninovém kabátku podáváme s dušenou rýží, podlijeme vypečenou šťávou a zbytek glazované mrkve podáváme jako delikátní zeleninovou přílohu. Maso je měkké a jemné, přitom není vysušené, ale krásně šťavnaté a má vynikající chuť použitých surovin. Je to velmi jemné a chuťově výborné jídlo.