Domácí batátové noky se špenátem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 lžička sůl sůl máslo 500 g batáty 1 hrnek ricotta pepř 1,5 hrnek polohrubá mouka 1/4 hrnku parmezán 100 ml smetana ke šlehání 1 balení listový špenát
Postup Domácí batátové noky se špenátem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve očistíme batáty a nakrájíme na kostky. Uvaříme doměkka a slijeme
Do mixéru vložíme uvařené batáty, co nejvíce zbaveny vody, přidáme ricottu (případně Lučinu), sůl, nastrouhaný parmezán najemno a rozmixujeme
Jakmile je směs rozmixována do hladké kaše, přimícháme mouku a vytvoříme těsto
Následně si těsto přemístíme na podsypaný vál, dle konzistence přidáme případně více mouky, ale jen tak, aby nebylo těsto lepivé. Nepřidáváme mouky zbytečně velké množství, aby nebyly noky tuhé
Z těsta si vždy odkrojíme část, ze které vyválíme hada a ukrajujeme noky, které vaříme po částech ve vroucí vodě
V mezičase si připravíme špenát, tedy na lžíci másla zlehka provoníme nakrájený stroužek česneku, přidáme spařený listový špenát, podlijeme smetanou, necháme směs podusit a odpařit přebytečnou vodu. Dochutíme solí a pepřem
Noky se vaří velmi krátce, jakmile vyplavou, vylovíme je cedníkem. Uvařené noky dáváme do mísy s lžící másla a velmi lehce promícháme. Zabráníme tak slepování. Proces vaření noků opakujeme po várkách, dokud nejsou všechny uvařeny. Nakonec můžeme ještě zlehka noky orestovat na pánvi na másle
Batátové noky servírujeme společně s připraveným špenátem.