Domácí bramborové gnocchi recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 2 lžíce máslo 500 g brambory 1 ks šalotka 100 - 150 g parmazán 2 lžíce sýr ricotta olivový olej 150 - 160 g hladká mouka citronová šťáva mletý černý pepř 300 g čerstvý hrášek 1 lžička čerstvé oregano
Postup Domácí bramborové gnocchi
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si gnocchi. Ve slupce uvařené brambory oloupeme a prolisujeme do mísy. Brambory osolíme, přidáme ricottu, prosátou hladkou mouku, rozšlehané vejce a jemně nasekané čerstvé oregano. Ze směsi vypracujeme hladké a nepříliš lepivé těsto, které rozdělíme na 4 kusy. Z každého kusu vyválíme dlouhý váleček o průměru 1,5 - 2 cm, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky (noky). Pracujeme na dobře pomoučněné desce a do každého noku utvoříme prstem důlek
Noky zvolna uvaříme v osolené vodě se lžící oleje. Doba varu je přibližně 2 - 3 minuty, dokud noky nevyplavou na povrch. Hotové noky slijeme a ihned vložíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Bramborové gnocchi osolíme a zprudka orestujeme ze všech stran dozlatova a uchováme na teple
Připravíme si hrášek. Na oleji necháme zpěnit jemně nakrájenou šalotku, vmícháme vyloupaný čerstvý hrášek, který zvolna podusíme doměkka. Hrášek podle chuti osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a zjemníme máslem
Opečené domácí bramborové gnocchi promícháme s podušeným hráškem rozdělíme na porce podáváme se strouhaným parmazánem
Jemné bramborové gnocchi výborně chutnají i v dietnější verzi bez opečení.