Domácí buchty recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
50 g máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
30 g droždí
3 lžíce cukr krupice
500 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vzejít kvásek

  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, vejce nebo žloutky rozšlehané se zbylým mlékem, cukr a rozehřáté máslo. Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto, které necháme asi hodinu kynout

  3. Z vykynutého těsta nožem odkrajujeme stejně veliké kousky a tvarujeme z nich placičky. Ty naplníme vybranou náplní, okraje těsta spojíme a zformujeme do tvaru buchty. Buchty klademe do tukem vymazaného pekáče spojem dolů a potíráme rozehřátým tukem, a to i po stranách, aby se neslepily. Buchty skládáme vedle sebe ne příliš těsně, protože nabudou na objemu. Jakmile máme hotovo, necháme vše ještě 15 minut kynout

  4. Troubu rozehřejeme na 200 °C a vložíme buchty. Po chvíli teplotu zmírníme a dopékáme asi 40 minut dozlatova

  5. Upečené domácí buchty vyklopíme, oddělíme je a necháme vychladnout. Poté je pocukrujeme a už si jenom pochutnáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!