Domácí celozrnný chléb recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 lžička sůl 2 dkg droždí 1 lžička kmín mletý 1 lžíce olej slunečnicový 450 ml teplá voda 800 g celozrnná mouka hladká 1 lžíce ocet na potření
Postup Domácí celozrnný chléb recept
Postup přípravy receptu
-
Ze 150 ml teplé vody, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout.
Mouku osolíme, okmínujeme, přidáme zbytek vody, oleje, vykynutý kvásek a zracujeme v hladké těsto. Hněteme důkladně.
Necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout cca 40 minut a opět těsto prohněteme a důkladně propracujeme. Znovu necháme asi 30 minut kynout.
Poté krátce prohněteme, vytvoříme dva bochníky, dáme na plech, přikryjeme a necháme ještě alespoň 10 minut odstát.
Mezi tím rozehřejeme troubu na 220°C a chléb v ní pečeme asi 25 až 30 minut. Před i během pečení potíráme lehce octovou vodou.