Domácí celozrnný chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 lžička sůl
2 dkg droždí
1 lžička kmín mletý
1 lžíce olej slunečnicový
450 ml teplá voda
800 g celozrnná mouka hladká
1 lžíce ocet na potření

Postup přípravy receptu

  1. Ze 150 ml teplé vody, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout.

  2. Mouku osolíme, okmínujeme, přidáme zbytek vody, oleje, vykynutý kvásek a zracujeme v hladké těsto. Hněteme důkladně.

  3. Necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout cca 40 minut a opět těsto prohněteme a důkladně propracujeme. Znovu necháme asi 30 minut kynout.

  4. Poté krátce prohněteme, vytvoříme dva bochníky, dáme na plech, přikryjeme a necháme ještě alespoň 10 minut odstát.

  5. Mezi tím rozehřejeme troubu na 220°C a chléb v ní pečeme asi 25 až 30 minut. Před i během pečení potíráme lehce octovou vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!