Domácí chléb s olivami a sušenými rajčaty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 lžic olej
2 špetky sůl
100 g olivy
1 lžička cukr krupice
500 g hladká mouka
2 špetky provensálské koření
1 hrneček teplá voda
100 g sušená rajčata
1 kostka droždí (42 g)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve prosejeme 500 g hladké mouky do mísy. V hrnku rozpustíme 1 kostku droždí ve 1/4 l teplé oslazené vody, přilijeme k mouce a osolíme. Černé olivy a sušená rajčata (asi tak po 100 g) nakrájíme na kousky a přidáme do těsta. Dále použijeme i olej z rajčat a do těsta přidáme zhruba 6 lžic. Nyní těsto okmínujeme a případně ještě vylepšíme provensálským kořením nebo jiným kořením podle své chuti. Těsto prohněteme a necháme asi 30 minut kynout, potom znovu prohněteme a znovu ještě necháme 30 minut kynout pod utěrkou.

  2. Vykynuté těsto vložíme do formy. Vrch těsta potřeme olejem a ještě chvíli necháme v klidu.

  3. Troubu mezitím vyhřejeme co nejvíce a vložíme do ní chléb přikrytý alobalem. Chléb pečeme 10 - 15 minut. Potom teplotu zmírníme a pečeme dalších 45 minut. Nakonec asi 10 minut před koncem pečení alobal sundáme a chléb dopečeme.

  4. Domácí chléb s olivami a sušenými rajčaty po vychladnutí nakrájíme a podáváme například namazaný bylinkovo-česnekovým máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!