Domácí chlebové bochánky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 1,5 lžička sůl sůl 3 lžičky ocet kmín 6 dl voda voda 1 balíček droždí 300 g hladká mouka 1 hrst sezamové semínko 1 hrst slunečnicové semínko 1 hrst lněné semínko 300 g chlebová mouka
Postup Domácí chlebové bochánky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uděláme kvásek. Do menšího hrnce vlijeme 2 dl vody a zahřejeme, aby voda byla příjemně teplá. Do hrnce rozdrobíme droždí, lžičku cukru a zamícháme. Nakonec vmícháme zhruba 4 lžíce hladké mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Hrnec přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 15 - 20 minut vzejít kvásek
Mezitím si v míse smícháme jak mouku chlebovou, tak hladkou. Dále do mísy přidáme 1,5 lžičky soli a semínka podle chuti. Používám sezamové, lněné a slunečnicové. Všechny suroviny smícháme, přilijeme 4 dl vody, ocet a vzešlý kvásek a dobře zpracujeme. Těsto zlehka posypeme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout
Po 90 minutách uděláme chlebové bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 minut kynout. Poté bochánky posypeme kmínem a potřeme slanou vodou
Prvních 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut
Hotové chlebové bochánky potřeme slanou vodou a přendáme vychladnout na mřížku. Uchováváme je zabalené v utěrce
Z této dávky vyjde 5 větších chlebových bochánků, ale můžete upéci i celý bochník.