Domácí chlebové bochánky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1,5 lžička sůl
sůl
3 lžičky ocet
kmín
6 dl voda
voda
1 balíček droždí
300 g hladká mouka
1 hrst sezamové semínko
1 hrst slunečnicové semínko
1 hrst lněné semínko
300 g chlebová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uděláme kvásek. Do menšího hrnce vlijeme 2 dl vody a zahřejeme, aby voda byla příjemně teplá. Do hrnce rozdrobíme droždí, lžičku cukru a zamícháme. Nakonec vmícháme zhruba 4 lžíce hladké mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Hrnec přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 15 - 20 minut vzejít kvásek

  2. Mezitím si v míse smícháme jak mouku chlebovou, tak hladkou. Dále do mísy přidáme 1,5 lžičky soli a semínka podle chuti. Používám sezamové, lněné a slunečnicové. Všechny suroviny smícháme, přilijeme 4 dl vody, ocet a vzešlý kvásek a dobře zpracujeme. Těsto zlehka posypeme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout

  3. Po 90 minutách uděláme chlebové bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 minut kynout. Poté bochánky posypeme kmínem a potřeme slanou vodou

  4. Prvních 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut

  5. Hotové chlebové bochánky potřeme slanou vodou a přendáme vychladnout na mřížku. Uchováváme je zabalené v utěrce

  6. Z této dávky vyjde 5 větších chlebových bochánků, ale můžete upéci i celý bochník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!