Domácí chlebové rohlíky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

4 lžičky cukr
sůl
100 ml voda
400 ml vlažné mléko
drcený kmín
480 g žitná celozrnná mouka
42 g čerstvé droždí

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme. Droždí rozdrobíme, promícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek

  2. Ke kvásku postupně přidáváme zbylou mouku, osolíme a ochutíme drceným kmínem. Vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout

  3. Potom těsto opět propracujeme, rozdělíme na kousky ve velikosti tenisových míčků, rozválíme na válečky, které spirálovitě zakroutíme

  4. Rohlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout

  5. Potom je potřeme osolenou vodou, posypeme, kmínem, sezamem nebo hrubou solí a upečeme v horké troubě při 220 °C dorůžova

  6. Domácí chlebové rohlíky podáváme jako přílohu k polévkám, zeleninovým salátům, ale můžeme je i mazat nejrůznějšími pomazánkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!