Domácí chlebové rohlíky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 4 lžičky cukr sůl 100 ml voda 400 ml vlažné mléko drcený kmín 480 g žitná celozrnná mouka 42 g čerstvé droždí
Postup Domácí chlebové rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme. Droždí rozdrobíme, promícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek
Ke kvásku postupně přidáváme zbylou mouku, osolíme a ochutíme drceným kmínem. Vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout
Potom těsto opět propracujeme, rozdělíme na kousky ve velikosti tenisových míčků, rozválíme na válečky, které spirálovitě zakroutíme
Rohlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout
Potom je potřeme osolenou vodou, posypeme, kmínem, sezamem nebo hrubou solí a upečeme v horké troubě při 220 °C dorůžova
Domácí chlebové rohlíky podáváme jako přílohu k polévkám, zeleninovým salátům, ale můžeme je i mazat nejrůznějšími pomazánkami.