Domácí housky a pletýnky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 1 lžička sůl sůl 1 ks žloutek 300 ml mléko 50 ml mléko kmín 60 g sádlo 21 g droždí mák 1/2 kg hladká mouka sezamové semínko
Postup Domácí housky a pletýnky
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek
Mouku v míse osolíme, promícháme, vlijeme kvásek, rozpuštěné a vychladlé sádlo a propracujeme do hladkého těsta
Z těsta ihned tvarujeme pletýnky, housky nebo rohlíky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme na plechu 30 - 40 minut nakynout. Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypeme mákem, solí, sezamem nebo kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut
Upečené domácí housky a pletýnky podáváme podle chuti
Foto: Shutterstock.com