Domácí housky a pletýnky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 lžička sůl
sůl
1 ks žloutek
300 ml mléko
50 ml mléko
kmín
60 g sádlo
21 g droždí
mák
1/2 kg hladká mouka
sezamové semínko

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek

  2. Mouku v míse osolíme, promícháme, vlijeme kvásek, rozpuštěné a vychladlé sádlo a propracujeme do hladkého těsta

  3. Z těsta ihned tvarujeme pletýnky, housky nebo rohlíky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme na plechu 30 - 40 minut nakynout. Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypeme mákem, solí, sezamem nebo kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut

  4. Upečené domácí housky a pletýnky podáváme podle chuti

  5. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!