Domácí housky z bramborového těsta recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 5 g cukr 10 g sůl 1 ks vejce 250 ml mléko 25 g sádlo mák 400 g polohrubá mouka 100 g vařené brambory hrubá sůl 20 g čerstvé droždí semínka
Postup Domácí housky z bramborového těsta
Postup přípravy receptu
-
Do polohrubé mouky nalijeme mléko a přidáme vařenou nadrobno nastrouhanou bramboru, rozpuštěné sádlo, vykynulý kvásek (z trochy mouky a trochy vlažného mléka, cukru a droždí) a sůl. Dobře vypracované těsto necháme asi hodinu kynout
Pak těsto rozdělíme na 10 stejných bochánků a ty položíme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky necháme ještě asi 10 minut kynout. Tvořítkem vytvoříme tvar tak, že ho přiložíme na bochánek a přitiskneme až k podložce
Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, hrubou solí nebo zrníčky podle chuti. Pak dáme plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme podle výkonu trouby dozlatova
Domácí housky z bramborového těsta podáváme podle chuti jako přílohu k různým pokrmům.