Domácí klobásy podle Hynka recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 0,8 l voda koření 2 kg vepřová plec bez kosti 6 kg vepřový bok bez kostí a kůže 1 balíček vepřová střeva 2 kg hovězí maso přední nebo krk
Postup Domácí klobásy podle Hynka
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C
Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku
Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme
Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C
Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.