Domácí klobásy podle Hynka recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
0,8 l voda
koření
2 kg vepřová plec bez kosti
6 kg vepřový bok bez kostí a kůže
1 balíček vepřová střeva
2 kg hovězí maso přední nebo krk

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C

  2. Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku

  3. Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme

  4. Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C

  5. Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!