Domácí koláčky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 0,5 lžiček sůl 100 g máslo 1 hrnek máslo 3 ks žloutek žloutek 2 dl mléko 1 balíček droždí 100 g cukr krupice 3 - 4 lžíce cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 250 g polohrubá mouka 140 g polohrubá mouka 250 g žitná mouka
Postup Domácí koláčky
Postup přípravy receptu
-
Mouky smícháme s cukry, solí, žloutky a rozpuštěným máslem. Zvlášť si připravíme kvásek z vlažného mléka a droždí se špetkou cukru a potom vzešlý kvásek přimícháme do těsta. Na těsto přisypeme lehce mouku a necháme kynout 2 hodiny
Z těsta vyválíme plát silný 3 - 4 cm. Hrnkem, sklenicí nebo kulatou formou vykrájíme kolečka a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem
Koláčky naplníme marmeládou, tvarohem či makovou náplní. Na vále rozsekáme máslo do mouky, přidáme cukr a teplem vlastních rukou všechno společně rozdrobíme - rozžmouláme. Okraje koláčků potřeme žloutkem a potom posypeme žmolenkou
Domácí koláčky pečeme asi 10 - 13 minut v troubě předehřáté na 185 - 195 °C. Záleží na tom, jakou máme troubu
Domácí koláčky po zchladnutí podáváme k šálku kávy nebo čaje.