Domácí koláčky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,5 lžiček sůl
100 g máslo
1 hrnek máslo
3 ks žloutek
žloutek
2 dl mléko
1 balíček droždí
100 g cukr krupice
3 - 4 lžíce cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
250 g polohrubá mouka
140 g polohrubá mouka
250 g žitná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme s cukry, solí, žloutky a rozpuštěným máslem. Zvlášť si připravíme kvásek z vlažného mléka a droždí se špetkou cukru a potom vzešlý kvásek přimícháme do těsta. Na těsto přisypeme lehce mouku a necháme kynout 2 hodiny

  2. Z těsta vyválíme plát silný 3 - 4 cm. Hrnkem, sklenicí nebo kulatou formou vykrájíme kolečka a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem

  3. Koláčky naplníme marmeládou, tvarohem či makovou náplní. Na vále rozsekáme máslo do mouky, přidáme cukr a teplem vlastních rukou všechno společně rozdrobíme - rozžmouláme. Okraje koláčků potřeme žloutkem a potom posypeme žmolenkou

  4. Domácí koláčky pečeme asi 10 - 13 minut v troubě předehřáté na 185 - 195 °C. Záleží na tom, jakou máme troubu

  5. Domácí koláčky po zchladnutí podáváme k šálku kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!