Domácí kváskový chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

20 g sůl
800 g mouka
600 ml voda
1 porce kvásek
5 g provensálské koření
5 g drcený kmín
5 g curry

Postup přípravy receptu

  1. Ze všeho nejprve potřebujeme kvásek. Ten získáme od známých, nebo si na internetové kváskové mapě najdeme, kdo v naší blízkosti by nám kvásek mohl poskytnout

  2. Kvásek skladujeme v chladu (v lednici) s otevřeným víčkem, aby k němu mohl vzduch. Měly by v něm být vidět vzduchové bubliny. Kvásek odebíráme vždy po třetím krmení, takto kvásek pěstujeme na další pečení. Ideálně bychom z kvásku měli péct asi po týdnu

  3. Příprava chleba se skládá ze tří krmení kvásku a poté zadělávání chleba. Kvásek krmíme moukou žitnou, případně špaldovou. Chleba pečeme podle chuti z mouky žitné (celozrnné, špaldové, nebo hladké pšeničné)

  4. Nakonec přidáme vlažnou vodu podle potřeby, aby se těsto příliš nelepilo, ale aby bylo jednolité. Těsto dáme vykynout do pořádně vysypané ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme 3 - 4 hodiny. Poté chléb pečeme v troubě na 250 °C půl hodiny. Pokud se na hotový chléb zaťuká, měl by znít dutě

  5. Domácí kváskový chléb po vyndání z trouby položíme na mřížku, aby k němu mohl vzduch, po vychladnutí jej zabalíme do utěrky. Chleba je pak vláčnější, ale rychleji ztvrdne

  6. Výborný kváskový chléb podle své chuti podáváme studený. Pečení kváskového chleba je nyní velmi populární, a tak spoustu dalších informací naleznete na internetu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!