Domácí loupáky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 špetky sůl 70 g máslo 1 ks žloutek 200 ml mléko 50 g cukr krupice 20 g kvasnice 1 balíček vanilkový cukr 400 g hladká mouka na potření 1 ks vejce na ozdobu mák
Postup Domácí loupáky recept
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek. Po 15 minutách umícháme kvásek s moukou, žloutkem, mlékem, rozehřátým máslem a cukry. Těsto necháme hodinu kynout.
Těsto na pomoučněném vále rozdělíme na 10 dílků a necháme dalších 20 minut kynout. Z vykynutých bochánků uválíme placky a vytvarujeme loupáky.
Loupáky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Vytvarované loupáky necháme 30 minut kynout.
Plech s loupáky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 minut, pečeme na 180 °C.
Domácí loupáky podáváme podle chuti jako snídani, svačinu a k různým svátečním příležitostem.