Domácí pšenično-žitný kváskový chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

20 g cukr
olej
3 lžičky sůl
3 lžičky kmín
550 ml voda
100 ml voda
1 lžíce ovesné vločky
pohanková mouka
1 lžíce pšeničné vločky
2 lžíce slunečnicové semínko
50 g celozrnná pšeničná mouka
1 - 2 lžíce celozrnná žitná mouka
2 lžíce žitná chlebová mouka
100 g špaldová mouka
600 g pšeničná chlebová mouka
3 lžíce žitný kvásek
1 lžíce žitné vločky
1 lžíce drcené lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. Rozkvas připravíme ze 3 lžic kvásku z lednice, 2 lžic žitné chlebové a 1 - 2 lžic žitné celozrnné mouky a cca 100 ml vlažné vody, aby vznikla hustší kašička v celkovém množství cca 200 ml. Necháme vykvasit do dvou až trojnásobného objemu (trvá 4 - 12 hodin podle teploty)

  2. V míse smícháme pšeničnou chlebovou, pšeničnou celozrnnou a špaldovou mouku s cukrem, přidáme žitný rozkvas, 500 - 550 ml vlažné vody, zamícháme těsto a necháme 45 odpočinout v míse a v mikrotenovém sáčku

  3. Poté přidáme semínka, sůl, kmín a vařečkou těsto propracujeme, až se nechytá mísy. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a rukama zlehka prohněteme. Ruce si nezapomeneme pomoučnit. Mísu lehce potřeme olejem, těsto vrátíme do mísy a zakryjeme mikrotenovým sáčkem. Po 30 minutách těsto přeložíme, toto ještě dvakrát zopakujeme

  4. Po dalších 30 minutách těsto vyklopíme na vál, rozdělíme napůl, natáhneme, přeložíme na třetiny, zformujeme do večky a posypeme přes sítko žitnou moukou. Vložíme spojem nahoru do ošatky vysypané pohankovou moukou

  5. Ošatku vložíme do mikrotenového sáčku, zavážeme a necháme kynout. 1. způsob:.V teple 1 - 1,5 hodiny, pak zapneme troubu. 2. způsob: V lednici 12 - 20 hodin. Troubu necháme nahřát na 250 °C

  6. Těsto posypeme přes sítko žitnou moukou, vyklopíme na prkénko s pečícím papírem a sešoupneme do trouby na plech. Já peču na dvou taškách bobrovkách kvůli akumulaci tepla. Pečeme při 250 °C 15 minut, pak stáhneme teplotu na 180 °C a dopékáme 30 minut. Peču bez rosení a zapařování trouby a chléb je vynikající

  7. Původně jsem si myslela, že lednicové kynutí provozovat nebudu, ale život mě přesvědčil. Pokud není na pečení dostatek času, dá se rozložit na dva dny. Chléb je potom i lepší

  8. Domácí pšenično-žitný kváskový chléb po vychladnutí krájíme a podáváme k různým pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!