Domácí šestizrnný chléb recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 15 g droždí 1 lžíce cukr krupice 2 lžíce vlašské ořechy 300 g žitná mouka 300 g pšeničná celozrnná mouka 1 lžíce koření na chleba 150 g šestizrnná směs 150 g přírodní kvásek
Postup Domácí šestizrnný chléb recept
Postup přípravy receptu
-
Šestizrnnou směs zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno směs scedíme a necháme okapat.
Droždí rozmačkáme vidličkou a promícháme s cukrem. Oba druhy mouky smícháme v míse se solí a chlebovým kořením. Přidáme kvásek, rozmíchané droždí, půl litru vody a prohněteme. Musí nám vzniknout hladké těsto. Do těsta zapracujeme zrníčkovou směs a najemno nadrcené vlašské ořechy (nemusí být). Těsto přikryjeme a necháme v teple asi 45 minut kynout.
Těsto na chléb dáme do formy, v teple necháme ještě dalších 30 minut kynout. Povrch těsta nařízneme a poprášíme moukou.
Domácí šestizrnný chléb vložíme do trouby a při 200 °C pečeme přibližně 50 minut. Na dno trouby nezapomeneme postavit misku s vodou.
Domácí šestizrnný chléb podáváme jako přílohu, ale skvěle chutná i samotný.