Domácí šestizrnný chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
15 g droždí
1 lžíce cukr krupice
2 lžíce vlašské ořechy
300 g žitná mouka
300 g pšeničná celozrnná mouka
1 lžíce koření na chleba
150 g šestizrnná směs
150 g přírodní kvásek

Postup přípravy receptu

  1. Šestizrnnou směs zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno směs scedíme a necháme okapat.

  2. Droždí rozmačkáme vidličkou a promícháme s cukrem. Oba druhy mouky smícháme v míse se solí a chlebovým kořením. Přidáme kvásek, rozmíchané droždí, půl litru vody a prohněteme. Musí nám vzniknout hladké těsto. Do těsta zapracujeme zrníčkovou směs a najemno nadrcené vlašské ořechy (nemusí být). Těsto přikryjeme a necháme v teple asi 45 minut kynout.

  3. Těsto na chléb dáme do formy, v teple necháme ještě dalších 30 minut kynout. Povrch těsta nařízneme a poprášíme moukou.

  4. Domácí šestizrnný chléb vložíme do trouby a při 200 °C pečeme přibližně 50 minut. Na dno trouby nezapomeneme postavit misku s vodou.

  5. Domácí šestizrnný chléb podáváme jako přílohu, ale skvěle chutná i samotný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!