Domácí špenátové gnocchi se žampionovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
0,25 lžiček sůl
1 lžička sůl
1 ks vejce
30 g máslo
1 ks cibule
3 l voda
1 lžíce olivový olej
1 lžíce hladká mouka
250 g polohrubá mouka
250 g listový špenát
250 g čerstvé žampiony
1 svazeček čerstvá petrželka
150 ml plnotučné mléko
4 špetky čerstvě mletý černý pepř
50 g máslo na opečení
1 lžička sůl do vody na vaření
250 ml sladká smetana 33%
500 g moučné brambory - varný typ c
1 lžíce olivový olej na opečení

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky a téměř rozvaříme ve vroucí osolené vodě. Brambory scedíme, ještě horké protlačíme mačkadlem na brambory na kaši a necháme úplně vychladnout. Nejvhodnější je vařit moučné brambory - varný typ C

  2. Mezitím očistíme cibuli, pokrájíme na kostky, očištěný česnek příčně na plátky a žampiony na plátky. Čerstvý listový špenát odstopkujeme, omyjeme a krátce povaříme asi 2 - 3 minuty. Špenát scedíme a propláchneme ledovou vodou, aby si zachoval pěknou zelenou barvu. Špenát necháme na cedníku dobře odkapat od vody, zbytek vody ještě pořádně vytlačíme rukama a posekáme na jemno nožem nebo sekáčkem. Můžeme použít i mražený listový špenát, necháme ho rozmrazit a další postup je stejný

  3. K vychladlým bramborám přidáme posekaný špenát, vejce, po troškách přidáváme polohrubou mouku a rukama zpracujeme na poloměkké nelepivé těsto. Pokud by těsto ještě lepilo, můžeme ještě přidat trochu mouky, ale ne moc, aby gnocchi nebyly tuhé, ale zůstaly lehké a nadýchané

  4. Zpracované těsto na dobré pomoučněné desce rozdělíme na 3 části a z každé vyválíme asi jako prst silný dlouhý váleček, který ostrým nožem pokrájíme na asi 2 cm široké kousky a zlehka je zakulatíme mezi dlaněmi. Tyto malé kuličky rýhujeme tak, že zlehka přitlačíme část vidličky na povrch. Je známo, že rýhy na těstovinách dobře nabírají omáčku

  5. Velký hrnec s osolenou vodou dáme nad plamen a vodu přivedeme k varu. Než začne voda vřít, připravíme si omáčku. Na směsi rozehřátého másla s olivovým olejem orestujeme cibuli do sklovita, přidáme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět - asi 1 minutu. Přidáme plátky žampionů, které na prudkém ohni opečeme do hněda, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme hladkou moukou, opražíme za stálého míchání, přilijeme mléko, povaříme na hustou omáčku - asi 10 minut, přilijeme sladkou smetanu, necháme povařit, odstavíme a hotovou omáčku udržujeme v teple

  6. Do vroucí vody vložíme po menších částech gnocchi, podebereme vařečkou, aby se nepřichytily na spodek, když voda znovu začne vřít promícháme a vaříme doměkka, když vyplavou na povrch. Gnocchi jsou uvařené asi za 3 - 4 minuty od bodu varu

  7. Uvařené gnocchi scedíme, ale neproplachujeme studenou vodou, aby si zachovaly všechnu chuť a necháme dobře odkapat od vody. Gnocchi dáme do jenské mísy, aby zůstaly teplé. Když všechny gnocchi uvaříme, netřeba je promastit ničím, neslepí se. Na pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem a postupně gnocchi opečeme, aby byly na povrchu zlehka do červena a do křupava. Takto opečené gnocchi jsou velmi chutné

  8. Domácí špenátové gnocchi nabereme na talíř, přelijeme žampionovou omáčkou, posypeme posekanou petrželovou natí a podáváme horké. Jde o velmi chutné domácí gnocchi se špenátem doplněné jemnou bílou žampionovou omáčkou. Příprava je nenáročná a budeme mít vynikající oběd či večeři. Tyto gnocchi jsou rozhodně lacinější než gnocchi koupené v obchodě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!