Domácí tlačenka recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

česnek
sůl
500 ml vývar
majoránka
1 ks cibule
1 kg vepřový jazyk
0,5 kg vepřová játra
mleté nové koření
1,5 kg vepřové koleno
mletý černý pepř
2 kg vepřová hlava
3 ks obal na tlačenku

Postup přípravy receptu

  1. Důkladně očištěné a umyté maso zvolna vaříme, ne však zcela doměkka (ani kůži, kterou používáme jako spojovací materiál). Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na sádle ji osmažíme

  2. Vařené maso pak odkostíme, vařený jazyk sloupneme z kůže a vše nakrájíme na kostky podle druhu tlačenky. Libové maso na větší, tučné maso na drobnější

  3. Játra nakrájíme na plátky 1,5 - 2 cm silné a spaříme je horkou vodou tak, aby nebyla uvnitř syrová, ale ne tak, aby byla příliš spařená a tvrdá. Až potom i játra nakrájíme na drobné kostky

  4. Vše dáme do větší nádoby spolu s cibulí, přidáme vývar z masa (ale sebereme tuk), dochutíme česnekem, solí a kořením. Dobře promícháme

  5. Takto připravenou směs plníme do obalů, zavážeme a vkládáme do horké vody. Vaříme asi 1,5 až 2 hodiny. Pak tlačenky vyndáme, opláchneme a jemně propícháme, abychom je zbavili vzduchu

  6. Při chladnutí je obracíme, aby maso, koření a kůže byly rovnoměrně rozloženy

  7. Domácí tlačenku podáváme s octem, s cibulí a s krajícem dobrého tmavého chleba. Záleží však na chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!