Domácí tlačenka recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- česnek sůl 500 ml vývar majoránka 1 ks cibule 1 kg vepřový jazyk 0,5 kg vepřová játra mleté nové koření 1,5 kg vepřové koleno mletý černý pepř 2 kg vepřová hlava 3 ks obal na tlačenku
Postup Domácí tlačenka
Postup přípravy receptu
-
Důkladně očištěné a umyté maso zvolna vaříme, ne však zcela doměkka (ani kůži, kterou používáme jako spojovací materiál). Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na sádle ji osmažíme
Vařené maso pak odkostíme, vařený jazyk sloupneme z kůže a vše nakrájíme na kostky podle druhu tlačenky. Libové maso na větší, tučné maso na drobnější
Játra nakrájíme na plátky 1,5 - 2 cm silné a spaříme je horkou vodou tak, aby nebyla uvnitř syrová, ale ne tak, aby byla příliš spařená a tvrdá. Až potom i játra nakrájíme na drobné kostky
Vše dáme do větší nádoby spolu s cibulí, přidáme vývar z masa (ale sebereme tuk), dochutíme česnekem, solí a kořením. Dobře promícháme
Takto připravenou směs plníme do obalů, zavážeme a vkládáme do horké vody. Vaříme asi 1,5 až 2 hodiny. Pak tlačenky vyndáme, opláchneme a jemně propícháme, abychom je zbavili vzduchu
Při chladnutí je obracíme, aby maso, koření a kůže byly rovnoměrně rozloženy
Domácí tlačenku podáváme s octem, s cibulí a s krajícem dobrého tmavého chleba. Záleží však na chuti.