Domácí vánočka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 150 g máslo 3 ks žloutek 2 dl mléko 2 lžíce rozinky 1 kostka droždí 120 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 2 lžíce sekané mandle 500 g polohrubá mouka 1 špetka sekaný anýz na potření 1 ks vejce na ozdobu 1 hrst mandlové lupínky
Postup Domácí vánočka recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo necháme změknout. Máslo rozhodně nenahrazujeme jiným tukem. Droždí necháme vzejít v hrníčku oslazeného vlažného mléka.
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a anýz. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 - 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Ze 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Na plechu necháme domácí vánočku ještě půl hodiny kynout.
Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě.
Domácí vánočku můžeme i zpevnit pomocí špejlí, aby se při pečení nerozjela.