Drobenkový jogurtový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

200 g máslo
150 g cukr krupice
300 g hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
500 ml bílý jogurt
máslo na vymazání
2 lžíce třtinový cukr
1 lžička perníkové koření
1/2 balíčku vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme změknout a rozkrájíme ho na kousky. Máslo dáme do misky, zasypeme odváženým cukrem a moukou, přidáme lžičku perníkového koření a pomocí prstů vypracujeme drobenku

  2. Menší plech vymažeme máslem a vysypeme asi 3/4 množství drobenky. Pomocí lžičky trochu umačkáme. Zbytek drobenky si odložíme

  3. Jogurt vlijeme do misky, vmícháme zakysanou smetanu, pudinkový prášek a třtinový cukr. Podle chuti můžeme i více osladit (třeba cukrem vanilkovým), ale podle zkušeností je náplň lepší kyselejší

  4. Jogurtovou náplň naneseme na drobenkové těsto na plechu a zasypeme zbývající drobenkou. Můžeme ještě posypat mletou skořicí nebo znovu perníkovým kořením

  5. Drobenkový jogurtový koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 - 45 minut podle typu trouby, Povrch by měl být zlatavý. Ale raději moučník při pečení hlídáme

  6. Pak už jen stačí nechat koláč trochu vychladnout a nakrájet na kostky. Teplý by se nám příliš rozpadal.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!