Dýňová bábovka s ořechy recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 220 g máslo 1/2 ks citron 2 lžičky prášek do pečiva 350 g dýně 2 lžičky mletá skořice 250 g hladká mouka 100 g vlašské ořechy 1 lžička jedlá soda máslo na vymazání strouhanka na vysypání 1 lžička sušený zázvor 150 g třtinový cukr
Postup Dýňová bábovka s ořechy
Postup přípravy receptu
-
Dýni hokkaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme měkký střed a zbytek nakrájíme na měsíčky. Dýni poklademe na olejem vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech. Dýni pečeme doměkka cca 20 minut při 180 °C
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme třtinový cukr a roztopené máslo. Vyšleháme vařečkou nebo mixérem. Mouku prosejeme do mísy společně se sodou, práškem do pečiva, skořicí a zázvorem. Do vyšlehané vaječné směsi přidáme šťávu z půlky citronu
Postupně zašleháváme prosátou mouku s ostatními ingrediencemi
Vychladlou pečenou dýni rozmixujeme na pyré. Do těsta zašleháme dýňové pyré. Jako poslední vmícháme nasekané vlašské ořechy
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto vlijeme do formy a uhladíme. Dýňovou bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 40 - 60 minut. Vpichem špejle vyzkoušíme, zda je bábovka hotová. Špejle musí zůstat suchá
Upečenou bábovku vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout. Dýňovou bábovku pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme k čaji nebo kávě jako sladké pohoštění.