Fazolová polévka Bableves recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4-5 ks brambory
1 ks cibule
2-3 dl smetana
1 kostka bujón
2 lžíce hladká mouka
500 g bílé fazole
1 kg uzená žebra
podle chuti
sůl
ocet
kořenová zelenina

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce s vodou vložíme bílé větší fazole a uzená žebra nebo uzené vepřové ocásky, celou cibuli a vše vaříme zhruba hodinu. Prozatím nesolíme, protože uzené maso bývá dost slané. Po hodině zkontrolujeme měkkost fazolí i masa. Vyhodíme cibuli.

  2. Pak přidáme do polévky několik rozkrájených brambor, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vaříme dalších 20 minut. Vyjmeme maso, abychom ho mohli obrat od kostí a nakrájet.

  3. Ochutnáme vývar, přivedeme k varu a podle potřeby vhodíme bujonovou kostku, popřípadě pouze osolíme. Fazolovou polévku zahustíme smetanou smíchanou s hladkou moukou a necháme provařit. Po provaření mouky odstavíme z plotny, nakrájené maso do polévky vrátíme. Podle chuti můžeme přidat trochu octa.

  4. Fazolová polévka Bableves je velmi hutná a může sloužit jako samostatné jídlo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!