Fazolová polévka Bableves recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4-5 ks brambory 1 ks cibule 2-3 dl smetana 1 kostka bujón 2 lžíce hladká mouka 500 g bílé fazole 1 kg uzená žebra podle chuti sůl ocet kořenová zelenina
Postup Fazolová polévka Bableves recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce s vodou vložíme bílé větší fazole a uzená žebra nebo uzené vepřové ocásky, celou cibuli a vše vaříme zhruba hodinu. Prozatím nesolíme, protože uzené maso bývá dost slané. Po hodině zkontrolujeme měkkost fazolí i masa. Vyhodíme cibuli.
Pak přidáme do polévky několik rozkrájených brambor, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vaříme dalších 20 minut. Vyjmeme maso, abychom ho mohli obrat od kostí a nakrájet.
Ochutnáme vývar, přivedeme k varu a podle potřeby vhodíme bujonovou kostku, popřípadě pouze osolíme. Fazolovou polévku zahustíme smetanou smíchanou s hladkou moukou a necháme provařit. Po provaření mouky odstavíme z plotny, nakrájené maso do polévky vrátíme. Podle chuti můžeme přidat trochu octa.
Fazolová polévka Bableves je velmi hutná a může sloužit jako samostatné jídlo.