Foccacia recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto špetka cukr sůl 0.5 l mléko 50 g droždí 1 kg hladká mouka 6 lžic extra panenský olivový olej na ozdobu rozmarýn 2 ks mozzarella 1 plechovka černé olivy bez pecky na potření 5 ks rajče
Postup Foccacia recept
Postup přípravy receptu
-
Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka a 15 minut je na teplém místě necháme stát, aby vzešel kvásek. Všechnu mouku vysypeme na pracovní plochu a uděláme v ní důlek. Do něj pak nalijeme kvásek. Vléváme raději po troškách, aby kvásek nepřetekl. Po každém přilití ho zapracujeme do mouky. Poté do těsta přidáme olivový olej, sůl a hněteme ho minimálně 10 minut.
Z hladkého a pružného těsta vytvoříme kouli a několikrát ji vymácháme v míse s vlažnou vodou. Posléze namočíme utěrku do vlažné vody, vyždímáme ji, těstovou kouli do ní zabalíme a vložíme mokrý balíček do suché mísy. Necháme ho v teple 60 minut kynout.
Zatím spaříme rajčata, aby se z nich dobře oddělila slupka. Oloupaná rajčata lehce rozmačkáme vidličkou. Rajčatová omáčka nesmí být řídká! Dále si na kolečka pokrájíme olivy a nastrouháme mozzarellu.
Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně propracujeme. Rozdělíme ho na pět částí a z nich vytvarujeme vyšší placky, které ještě chvíli necháme kynout. Vykynuté placky potřeme rozmačkanými rajčaty. Posléze do nich vytvoříme např. obrácenou vařečkou důlečky, do kterých zatlačíme kolečka oliv. Zasypeme mozzarellou a rozmarýnem. Necháme dalších pár minut v klidu dokynout.
Před vložením do trouby předehřáté na 200 °C zakapeme olejem, tuk se během pečení vsákne. Pečeme přibližně 20 minut, placky se musí zbarvit dozlatova. Nejlépe si foccaciu vychutnáte ještě teplou, ale můžete ji samozřejmě podávat i vychladlou.