Francouzské čokoládové chlebíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžíce olej 1 lžíce sůl 100 g máslo 175 ml mléko 2 lžíce droždí 25 g cukr krupice 250 g hrubá mouka poleva 1 ks žloutek 2 lžíce mléko náplň 115 g čokoláda na vaření
Postup Francouzské čokoládové chlebíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku v míse smícháme se solí a droždím. V kastrůlku si zahřejeme mléko. Přidáme cukr a olej a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Směs vmícháme do mouky. Začne se nám dělat krásné těsto, které vyklopíme na pomoučněný vál a zpracujeme. Mísu vymažeme olejem a dáme do ní těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout na 2 - 3 hodiny.
Těsto vyválíme do obdélníku, který bude 3 x delší než je široké. Máslo rozdělíme na třetiny. Z jedné třetiny másla pak uždibujeme malé kousky, jimiž pokrýváme horní dvě třetiny těstového obdélníku. Ovšem kraje musí být bez másla. Pak složíme dolní třetinu obdélníku nahoru a horní třetinu obdélníku dolů. Utěsníme okraje těsta.
Těsto obrátíme a vyválíme opět do původního velkého obdélníku. Celý proces opakujeme ještě dvakrát. A poté těsto přeložíme na půl a dáme do naolejované igelitové tašky či sáčku. Necháme v lednici hodinu vychladit.
Těsto rozkrojíme na dvě poloviny a rozválíme na dva obdélníky zhruba 30x15 cm. Rozkrojíme každou polovinu na 4 obdélníčky asi 15x7,5 cm. Konce obdélníčků posypeme čokoládou a zabalíme do roličky.
Všechny roličky dáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě je necháme na 2 - 3 hodiny vykynout někde v teplu. Předehřejeme troubu na 220 °C. Žloutek smícháme s trochou mléka a potíráme jím roličky. Pečeme 15 - 20 minut, až jsou zlatavé.
Francouzské čokoládové chlebíčky podáváme teplé i studené.