Francouzský křehký jablečný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 40 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 75 g máslo 130 g hladká mouka 3 lžíce chladná voda náplň 0 lžiček rum 1 ks jablko 1 balíček vanilkový cukr 3 lžičky meruňková marmeláda
Postup Francouzský křehký jablečný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl hodiny až 1 hodinu odpočinout v lednici. Mezitím 1 velké jablko oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na pomoučněném válu rozválíme těsto na plát a potom plát těsta vložíme do koláčové formy. Těsto vychází na malý koláč o průměru asi 16 cm. Forma se většinou nemusí vymazávat, protože těsto je dost máslové. Na těsto poklademe plátky oloupaného jablka a posypeme vanilkovým cukrem.
Koláč pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Po upečení ještě horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou s trochou rumu.
Francouzský křehký jablečný koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.