Grilovaný Bok choy recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 ks vejce
1 lžička čerstvý zázvor
1 lžíce sójová omáčka
2 lžíce studená voda
0,5 ks limetková šťáva
1 lžička sezamový olej
sezamový olej
sezamová semínka
2 lžíce třtinový cukr
0,5 ks čerstvá feferonka
2 ks bok choy
1 lžička sůl do vroucí vody

Postup přípravy receptu

  1. Bok choy po délce rozkrojíme na polovinu, skrojíme mírně vodorovně konec tak, aby rozkrojené poloviny držely pohromadě. Bok choy omyjeme pod proudem studené vody, vhodíme do vroucí osolené vody, krátce povaříme asi 1 až 2 minuty, vybereme a vhodíme do ledové vody (blanšírujeme). Poté necháme vychladnout, vybereme a necháme dobře odkapat od vody, případně ještě osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou

  2. Zázvor pokrájíme na jemné proužky, feferonku nakrájíme na kolečka a česnek rozetřeme nožem. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a překrojíme na poloviny

  3. V hrnečku na rozehřátém sezamovém oleji krátce opečeme pokrájený zázvor s česnekem, vsypeme pokrájenou feferonku, přidáme sójovou omáčku, studenou vodu, třtinový cukr, necháme rozpustit a ochutíme limetkovou šťávou, krátce všechno spolu povaříme a máme hotovou omáčku

  4. Grilovací pánev potřeme sezamovým olejem, na rozpálenou pánev položíme bok choy řeznou plochou dolu a grilujeme, když se začne tvořit mřížka, obrátíme a krátce ogrilujeme z druhé strany

  5. Grilovaný bok choy položíme horký na talíř, přelijeme horkou omáčkou a ozdobíme polovinami vajec uvařenými natvrdo. Posypeme sezamovými semínky. Kdo má rád, může sezamová semínka předtím na sucho opražit

  6. Grilovaný Bok choy servírujeme jako samostatné jídlo s čerstvým pečivem jako lehký oběd či večeři anebo jako přílohu k různě upravenému pečenému masu. Bok choy je příjemně křupavá zelenina, která se řadí mezi čínskou kapustovitou zeleninu, v této úpravě je doplněně chutnou pikantní slano-sladko-kyselou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!