Halušky s tvarohem a uzenou slaninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička sůl sůl 1 ks vejce 1 lžíce slunečnicový olej 600 g polohrubá mouka 200 g uzená slanina 250 ml hustá zakysaná smetana 400 g hrudkovitý tvaroh
Postup Halušky s tvarohem a uzenou slaninou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme polohrubou mouku a sůl, promícháme, přidáme vejce a tolik studené vody, aby vzniklo hustější lité těsto, které jen zlehka smícháme, ale těsto nevypracováváme, aby se zbytečně netáhlo. Těsto na halušky necháme chvíli odpočinout
Uzenou slaninu (nejlépe domácí) pokrájíme na kostky, vyškvaříme do červena na lžíci oleje v hrnečku, tuk slijeme do jenské mísy a smícháme s osolenou zakysanou smetanou. Těsto na halušky protlačíme přes haluškovač do vroucí osolené vody, když halušky vyplavou na povrch, povaříme je asi 3 - 4 minuty, scedíme od vody a dáme do jenské mísy
Hotové halušky promícháme v míse se základem z kyselé smetany a vypečeného tuku z uzené slaniny. Připravené horké halušky nabereme na talíře, posypeme tvarohem a kostkami vyškvařené uzené slaniny
Halušky s tvarohem a uzenou slaninou podáváme se sklenicí mléka nebo se slaným jogurtovým nápojem. Jde o rychlé, velmi chutné, tradiční, oblíbené a syté jídlo maďarské kuchyně.