Hlávkové zelí s bílým vínem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
2 lžíce ocet
2-3 ks brambory
1-2 ks cibule
vegeta
1 dl bílé víno
0.5 hlávky bílé zelí
mletý černý pepř
olej nebo slanina
1 lžíce drcený nebo celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Zelí tence nakrájíme, dáme do mísy, spaříme vařící vodou a necháme ho na chvilku stát zakryté pokličkou (cca 10 minut).

  2. Ve větším kastrolu zpěníme na oleji nebo na slanině drobně nakrájenou cibuli, pak ji podlijeme asi hrníčkem vody a přidáme scezené spařené zelí, které osolíme kávovou lžičkou soli. Přidáme polévkovou lžíci celého nebo drceného kmínu a dusíme pod pokličkou cca 15 minut na mírné plotně.

  3. Občas se podíváme, aby se voda ze zelí nevypařila a zelí se nepřipálilo. Podle potřeby podlijeme vodou. Pak přidáme na struhadle nastrouhané syrové brambory, ochutíme vegetou a přilijeme alespoň 1dl bílého vína (může být i více). Za občasného míchání ještě dusíme dalších 10 minut. Nakonec zelí okyselíme asi 2 lžícemi octu (podle chuti) a přidáme špetku mletého pepře. Pokud je zelí moc řídké, můžeme ho zasypat trochou hrubé mouky. Zdá-li se nám zelí husté, zředíme ho troškou vody.

  4. Pokud připravujeme k zelí nějaké pečené maso, tak podlijeme zelí na talíři šťávou z pekáčku. Zelí podáváme jako přílohu k masu, těstovinám nebo knedlíkům.

  5. Podobně lze připravit i sterilované zelí ze sklenice. V tom případě necháme více vody a přidáme světlou zásmažku, aby bylo více omáčkové. Většinou je nutné sterilované nebo bečkové zelí propláchnout před přípravou vodou, aby se stáhla kyselost.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!