Hovězí guláš od naší babičky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 ks česnek 4 ks cibule mouka hladká rajčatový protlak brambora sůl a pepř 1 kg hovězí kližka naťová cibulka mletá paprika sladká vepřové sádlo sušená majoránka chlebová střídka sušená celerová nať
Postup Hovězí guláš od naší babičky
Postup přípravy receptu
-
Den dopředu je třeba maso naložit. Čerstvou kližku očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky či nudličky. Podobně připravíme cibuli - nejlépe objemově stejné množství jako masa, a nakrájíme také česnek. Vše naložíme do rajského protlaku, soli a pepře dle vlastní chuti a necháme přes noc v chladničce
Na druhý den včas vyndáme z chladu, aby se odrazilo a směs zprudka osmahneme na sádle. Zasypeme lžící hladké mouky, sladkou paprikou a majoránkou. Nenecháváme na plameni, aby paprika nezhořkla. Promícháme a zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo ponořené. Vaříme do změknutí masa, podle potřeby přiléváme horkou vodou, popř. vývarem. Můžeme přidat i bujonovou kostku
Krátce před koncem vaření guláš zahustíme chlebovou střídkou - kdo nechce, najemno strouhanou bramborou, která se velmi rychle rozvaří a dodá tu pravou chuť. Kdo má rád, může přidat ještě prolisovaný česnek a majoránku
Takto připravený guláš zdobíme čerstvou naťovou cibulkou nebo sušenou celerovou natí, podáváme s knedlíkem nebo chlebem jako v pravé hospůdce, my doma nejraději s těstovinami - malými kolínky.