Hovězí líčka podle Richarda Nováka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 hrst petrželka 1 kg brambory 2 ks cibule 3 lžíce sádlo 3 ks bílek 3 ks mrkev 2 l vývar z kostí jíška 10 ks žampiony 4 lžíce plnotučná hořčice mletý bílý pepř 100 g anglická slanina 100 g tvrdý sýr 3 lžíce rajský protlak 1 lžíce zelený pepř 1 ks řapíkatý celer 1 kg hovězí líčka
Postup Hovězí líčka podle Richarda Nováka
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme. Žampiony oloupeme, očistíme a nakrájíme napůl. Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na větší kusy. Větší cibule nasekáme nadrobno
V tlakovém hrnci rozpálíme sádlo a na něm osmahneme cibuli dozlatova. Vložíme maso a necháme krátce osmahnout ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Přidáme hořčici, rajský protlak, zeleninu, žampiony a do kousku plátýnka zabalený a zavázaný zelený pepř. Celé to zalijeme vývarem a přivedeme k varu. V tlakovém hrnci necháme povařit 40 minut
Mezitím oloupeme a předvaříme podélně rozpůlené brambory. V míse si ušleháme sníh ze tří bílků a do něj opatrně vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr, nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku
Na plech vyskládáme předvařené brambory, jemně osolíme a na ně lžící naklademe připravenou sněhovou směs. Brambory pak vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a zapékáme, až sníh zezlátne. Z omáčky vyjmeme zelený pepř, dochutíme a zahustíme jíškou
Hovězí líčka podle Richarda Nováka zbývá jen naservírovat s upečenými brambory a vychutnat si tento pokrm.