Hovězí pečeně na žampionech recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks větší cibule
50 g anglická slanina
3 lžíce rostlinný tuk
600 g zadní hovězí maso
omáčka
sůl
1 lžíce máslo
150 g žampiony
2 lžíce hladká mouka
podle chuti
sůl
mletý pepř
drcený kmín
podle potřeby
hovězí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso prošpikujeme anglickou slaninou, osolíme i opepříme. Na rozpáleném oleji maso ze všech stran opečeme a pak ho vyjmeme.

  2. Do výpeku dáme nadrobno nasekanou cibuli i zbytek na kostičky nakrájené anglické slaniny a opečeme dozlatova. Zalijeme vývarem a necháme provařit. Do vařícího základu vrátíme maso, přisypeme kmín a v rozehřáté troubě dusíme doměkka. Podle potřeby, aby se maso nepřipalovalo, přiléváme vývar.

  3. Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé. Základ omáčky vydusíme na tuk, zaprášíme ho moukou a osmahneme ji. Zalijeme vývarem a na mírném plameni omáčku necháme provařit. Podle chuti ji přisolíme a můžeme ji přecedit. Na másle osmahneme na plátky nakrájené žampiony a přidáme je do omáčky. Omáčku necháme prohřát.

  4. Maso nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme omáčkou. Vhodnou přílohou k hovězí pečeni na žampionech je houskový knedlík, ale postačí i krajíček čerstvého chleba.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!