Hovězí polévka od babičky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 lžíce sůl 1 ks cibule 250 g celer pažitka 4 l voda 150 g mrkev 250 g petržel nudle 1 větvička libeček 1 větvička celerová nať 10 kuliček celý černý pepř 500 g hovězí žebro 2 - 3 ks hovězí kosti 5 kuliček celé nové koření 2 - 3 větvičky petrželové nať
Postup Hovězí polévka od babičky
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu není nutné sbírat
Hovězí polévku vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Játrové knedlíčky jsou vítány. Hovězí polévku od babičky podáváme teplou
Použijeme řídké kosti, tzv. špikové. Morkové jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává se méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu
Foto: Shutterstock.com