Hovězí polévka s červenou řepou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 1 ks cibule 2 l voda 2 ks mrkev 2 ks šalotka 1 ks bobkový list 5 kuliček nové koření zakysaná smetana 1/2 lžičky hnědý cukr 1 řapík řapíkatý celer 1 snítka celerová nať rýžový ocet 10 kuliček celý černý pepř 1 snítka hladkolistá petrželová nať 400 g hovězí hrudí s kostí 1 ks vakuovaná předvařená řepa
Postup Hovězí polévka s červenou řepou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme hovězí vývar. Hovězí hrudí s kostí a kouskem tuku omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme celou velkou oloupanou cibuli, 3 stroužky česneku, bobkový list, nové koření, celý černý pepř, sůl a vše přivedeme k varu. Tvořící se, vysráženou pěnu z masa odstraníme z hladiny vývaru, pak teplotu snížíme, přidáme snítku petrželové a celerové natě a zakryté zvolna vaříme, dokud maso nebude úplně měkké
Mezitím očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kousky, šalotky rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na klínky. Takto připravenou zeleninu zprudka orestujeme na malém množství oleje, přidáme půl lžičky hnědého cukru, směs osolíme a za stálého míchání necháme krátce zkaramelizovat. Předvařenou řepu opláchneme a nakrájíme na půlkolečka
Hotový hovězí vývar slijeme přes síto, maso natrháme nebo nakrájíme na kousky a odložíme stranou. Hovězí vývar přivedeme k varu, pak do něj vložíme orestovanou zeleninu, kterou povaříme doměkka. Nakonec do polévky přidáme nakrájenou červenou řepu a kousky masa. Vše necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a octem
Hovězí polévku se zeleninou a masem můžeme podávat s pečivem a zakysanou smetanou jako hlavní chod.