Hovězí pupek na víně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 lžíce olej 0 ks celer 1 ks mrkev 0 ks rajčatový protlak 2 lžíce med 250 g šalotka 500 ml červené víno 1 lžička celý černý pepř 800 g hovězí pupek
Postup Hovězí pupek na víně recept
Postup přípravy receptu
-
Hovězí pupek nakrájíme přes vlákna na pruhy široké asi 2,5 cm. Stočíme do šnečků a propíchneme špízem.
V pekáči nahřejeme polovinu oleje, přidáme pokrájenou mrkev a celer a krátce orestujeme. Když začne zelenina zlátnout, přidáme protlak, zalijeme 200 ml vína a necháme odpařit tekutinu.
Maso osolíme a vložíme do zeleniny v pekáčku. Přidáme pepř, přiklopíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 120 °C. Hovězí pupek na víně pečeme 4,5 hodiny.
Šalotku oloupeme a vložíme do kastrůlku se zbylým vínem a medem. Prudce je svaříme, přiklopíme a dusíme pozvolna téměř doměkka.
Hotové maso vyndáme. Zbylý obsah přelijeme do misky a propasírujeme na hladkou omáčku zpět do pekáče, Maso vložíme do omáčky. Přidáme podušené šalotky a dáme ještě na 20 minut do trouby dopéct.
Hovězí pupek na víně podáváme s libovolnou přílohou dle chuti.