Hrstková luštěninová polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- máslo 1-2 ks cibule 1-2 hrstě fazole 1-2 hrstě čočka 1-2 hrstě kroupy 1-2 hrstě hrách 1-2 listy bobkový list hladká mouka 1 kostka zeleninový vývar 5-10 kuliček celý černý pepř 1-3 kuličky celé nové koření podle chuti sůl celer mrkev petržel vegeta mletý černý pepř
Postup Hrstková luštěninová polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Přebrané fazole a hrách namočíme přes noc do studené vody, ráno přidáme kroupy a čočku a ještě alespoň 4 hodiny máčíme.
Pak dolijeme vodu, aby jí bylo asi 1,5 -2 litry, přidáme celer, petržel, mrkev, cibuli, bobkový list, kuličky pepře a nového koření, osolíme a vaříme do změknutí luštěnin. Je možné přidat i několik stroužků česneku nebo na kostičky nakrájené brambory.
Poté vyjmeme zeleninu, můžeme se pokusit vylovit i kuličky koření, doplníme vyvařenou vodu a nadrobíme do polévky kostku zeleninového vývaru. Z másla/sádla a mouky připravíme jíšku, kterou zředíme pár naběračkami vody z polévky, pořádně rozmícháme a vlijeme do polévky. Hrstkovou luštěninovou polévku dochutíme vegetou, solí a pepřem a ještě provaříme 5 - 10 minut.
Hotovou hrstkovou luštěninovou polévku můžeme ozdobit sekanou pažitkou, celerovou natí nebo petrželkou, záleží na chuti. Jako příloha je úžasný nasucho opečený chléb s máslem.