Hrstková luštěninová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

máslo
1-2 ks cibule
1-2 hrstě fazole
1-2 hrstě čočka
1-2 hrstě kroupy
1-2 hrstě hrách
1-2 listy bobkový list
hladká mouka
1 kostka zeleninový vývar
5-10 kuliček celý černý pepř
1-3 kuličky celé nové koření
podle chuti
sůl
celer
mrkev
petržel
vegeta
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Přebrané fazole a hrách namočíme přes noc do studené vody, ráno přidáme kroupy a čočku a ještě alespoň 4 hodiny máčíme.

  2. Pak dolijeme vodu, aby jí bylo asi 1,5 -2 litry, přidáme celer, petržel, mrkev, cibuli, bobkový list, kuličky pepře a nového koření, osolíme a vaříme do změknutí luštěnin. Je možné přidat i několik stroužků česneku nebo na kostičky nakrájené brambory.

  3. Poté vyjmeme zeleninu, můžeme se pokusit vylovit i kuličky koření, doplníme vyvařenou vodu a nadrobíme do polévky kostku zeleninového vývaru. Z másla/sádla a mouky připravíme jíšku, kterou zředíme pár naběračkami vody z polévky, pořádně rozmícháme a vlijeme do polévky. Hrstkovou luštěninovou polévku dochutíme vegetou, solí a pepřem a ještě provaříme 5 - 10 minut.

  4. Hotovou hrstkovou luštěninovou polévku můžeme ozdobit sekanou pažitkou, celerovou natí nebo petrželkou, záleží na chuti. Jako příloha je úžasný nasucho opečený chléb s máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!