Jahodový dezert recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
600 ml mléko
1 kg jahody
4 ks bílky
100 g cukr krupice
110 g mouka pšeničná
1 balíček cukr vanilkový
100 g cukr moučka
- - likér
250 ml víno dezertní
250 ml smetana šlehaná
Postup Jahodový dezert recept
Postup přípravy receptu
-
Jahody necháme rozmrazit, podle potřeby je rozpůlíme, poprášíme moučkovým cukrem. Bílky ušleháme do sněhu, zvolna přisypáváme cukr, potom vmícháme mouku(3 lžíce) a sůl. Plech vyložíme papírem na pečení a potřeme máslem. Rozprostřeme těsto a pečeme asi 30 minut v troubě na 150 st. Korpus necháme vychladnout a rozkrájíme ho na kostky veliké asi 3 cm. Do mléka vmícháme vanilkový cukr, vložíme do vodní lázně a necháme přejít varem. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a vmícháme mouku. Žloutkovou hmotu přidáme do mléka a vaříme neustále ve vodní lázni, až vznikne hustý krém, který necháme vychladnout. Do krému zašleháme víno a likér. Mandlové lupínky pražíme asi 5 minut nasucho, potom přidáme máslo a moučkový cukr, mandle zkaramelizují. Kostky korpusu rozdělíme na misky, rozložíme na ně jahody, posypeme mandlemi a přelijeme krémem. Zdobíme šlehačkou!