Jarní žampionový nákyp recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 4 ks vejce máslo 100 g šunka 1 hrst pažitka 200 g žampiony 4 lžíce hladká mouka tuk na vymazání petrželová nať 1 svazeček jarní cibulka mletý černý pepř strouhanka na vysypání 100 ml smetana 33%
Postup Jarní žampionový nákyp
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulku usekáme na hrubo a oloupaný česnek na jemno. Šunku nakrájíme na jemné nudličky. Žloutky oddělíme od bílků, ze kterých ušleháme tuhý sníh. Omytou pažitku a petrželku drobně usekáme
Na másle necháme zpěnit cibulku a česnek, vmícháme houby i šunku a vše asi 4 minuty podusíme. Pak směs zasypeme hladkou moukou, krátce orestujeme, podlijeme smetanou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Houbovou kaši osolíme, opepříme a necháme zcela vychladnout
Do houbové směsi zapracujeme žloutky, vmícháme usekanou pažitku a vše odlehčíme bílkovým sněhem. Vše přendáme do formy vymazané tukem a vysypané strouhankou a pečeme asi při 170 °C dozlatova
Žampionový nákyp nakrájíme na porce a podáváme se zeleninou a oblíbenými studenými omáčkami. Výborně chutná i jako příloha k pečené drůbeži.